Kallelsen

PDF

 

EPUB

 

Open Access

 

Kallelsen

Görrel Espelund
Utgivare eddy.se ab

Köp 275 kr

  • Publicerad 2024
  • Isbn 9789189840171
  • Typ Häftad
  • 309 sidor
  • Svenska
Visa bilder från boken »

Nästan ingen känner till Märta Ömans historia. Den snart nittiofemåriga lärarinnan lever ett stillsamt liv mellan bostaden och äldreboendets lunchmatsal. En dag i veckan köper hon blommor på torget, men hon avslöjar inte för den kenyanske blomsterhandlaren att hon talar hans modersmål. Åren i Afrika pratar hon bara med Stig och Gunnel om – och de är döda.

En dag övertalas Märta att öppna dörren till det förflutna. Beslutet sänder henne på en omskakande resa genom minnen som länge varit undanstoppade.

Kallelsen är en historisk roman, inspirerad av verkliga händelser. Berättelsen kretsar kring Märta, en av de svenska missionärer som verkade i Afrika i brytningstiden mellan kolonialism och självständighet, och som stannade kvar då inbördeskrig slet sönder de unga nationerna. Trots utsattheten drivs Märta av kallelsen och övertygelsen om att hon är på rätt plats. Men priset hon får betala är högt.

Görrel Espelund är journalist, tidigare Afrikakorrespondent och författare. Hon har bevakat den afrikanska kontinenten sedan 1994 och har skrivit flera faktaböcker om Afrika. Vita afrikaner – ett reportage om arv och identitet som kom ut 2018, väckte intresset för den svenska missionärshistorien i Centralafrika. Resultatet blev Kallelsen som är hennes första roman.