Kleopatra blir Ariadne

PDF

 

EPUB

 

Provläs

 

Open Access

 

Kleopatra blir Ariadne – Identitet och förvandling

Hans Henrik Brummer

Köp 195 kr

  • Publicerad 2003
  • Isbn 9789172035737
  • Typ Inbunden
  • 238 sidor
  • Svenska

Kleopatra blir Ariadne - identitet och förvandling är en rik konst- och idéhistorisk skildring. Läsaren får följa med på en lika innehållsdiger som stimulerande resa genom den västerländska kulturen under åtskilliga sekler. I fokus står en av konsthistoriens stora ikoner: Ariadne. Denna antika marmorskulptur ingår i Vatikanens respektingivande samling alltsedan 1500-talets början. En Ariadne som rofyllt sovande vilar på den steniga marken.

I hundratals år trodde man dock att Ariadne föreställde Kleopatra, den döende egyptiska drottningen.

»Den laddning som ligger förborgad i Ariadnegestalten är fördenskull inte mindre verkningsfull,« framhåller Hans Henrik Brummer och fortsätter: »Två identiteter, två världar av konfrontationer och förvandlingar. Men de båda benämningarna, den ena felaktig och den andra korrekt, har likväl något gemensamt. Båda utgår från föreställningar kring en kvinnas nederlag och övergivenhet. Och båda har genererat en rikedom av parafraser och metamorfoser inom konsten och litteraturen. Det är berättelsen om omtolkningarna och användindningen av den vatikanska skulpturen som utgör temat...«

Framställningen handlar också om Ariadnegestalten i den moderna konsten, inte minst hos Giorgio Chirico. Boken »landar« i en betydande svensk konstnär idag - Ulrik Samuelson.

Kleopatra blir Ariadne är generöst och vackert illustrerad i färg och svartvitt.